Als je op zoek bent naar een verzekering om je in te dekken tegen schade die je toebrengt aan anderen of aan eigendommen, dan denk je al snel aan een aansprakelijkheidsverzekering. Univé is een bekende aanbieder van deze verzekering en ook WA-verzekeringen worden door Univé aangeboden. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee verzekeringen? En welke zou jij moeten afsluiten? In dit artikel leggen we het uit.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering, ook wel AVP genoemd, dekt de schade die jij aan anderen en hun eigendommen toebrengt. Denk bijvoorbeeld aan schade die jij veroorzaakt tijdens het sporten of als je per ongeluk een bal door de ruit van de buurman gooit. Maar ook als je bij iemand op bezoek bent en je laat per ongeluk je telefoon op de grond vallen, dan wordt deze schade gedekt door de AVP.

De hoogte van de premie is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de hoogte van het verzekerde bedrag en het eigen risico. Bij Univé kun je kiezen uit verschillende verzekerde bedragen, variërend van 1 tot 2,5 miljoen euro. Bij schade ben je dan ook verzekerd tot maximaal het bedrag dat je hebt gekozen.

WA-verzekering

Een WA-verzekering, kort voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, is wettelijk verplicht voor iedereen die een motorvoertuig bezit. Deze verzekering dekt de schade die jij met de auto veroorzaakt aan anderen en hun eigendommen. Dit kunnen bijvoorbeeld de reparatiekosten zijn van een auto waar jij tegenaan bent gereden, maar ook de medische kosten van een persoon die jij hebt aangereden.

Univé biedt verschillende soorten WA-verzekeringen aan. De standaard WA-verzekering Univé biedt dekking voor de schade die je met je auto aan anderen toebrengt. Dit is de minimale verzekering die je moet hebben als je een auto bezit. Maar Univé biedt ook uitgebreidere WA-verzekeringen aan, zoals de WA+ verzekering en de Allrisk verzekering. Bij de WA+ verzekering ben je naast de standaard WA-dekking ook verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld brand, storm, diefstal en ruitbreuk. Met de Allrisk verzekering ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto, zelfs als je deze zelf hebt veroorzaakt. Bij Univé kun je de verzekering aanpassen aan jouw persoonlijke wensen en behoeften, om zo de beste bescherming te krijgen.

Het verschil tussen de verzekeringen

Het grootste verschil tussen de aansprakelijkheidsverzekering en de WA-verzekering is dat de eerste bedoeld is voor niet-motorische voertuigen en andere situaties waarbij je schade toebrengt in het dagelijks leven. De laatste is verplicht voor iedereen die een auto bezit en alleen bedoeld voor schade die je met de auto veroorzaakt. Het is dus belangrijk om te weten dat je met een aansprakelijkheidsverzekering niet verzekerd bent voor schade die je veroorzaakt met de auto.

In het kort

Hopelijk heb je nu een beter idee van het verschil tussen de aansprakelijkheidsverzekering en de WA-verzekering. Beide verzekeringen zijn belangrijk om te hebben, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als je in het bezit bent van een auto, dan kun je niet zonder WA-verzekering. En als je regelmatig sport, bij anderen op bezoek gaat of gewoon op straat loopt, dan is de aansprakelijkheidsverzekering een slimme keuze. Vergelijk verschillende aanbieders, waaronder Univé, om de verzekering te vinden die het beste bij jou past.

Over de auteur

Gerelateerde berichten